Nagelbeugeltechniek & ingroeiende nagels

Ingroeiende nagels, een vervelend probleem en soms zelfs zeer pijnlijk. Een ingroeiende nagel heeft een nagelrand of nagelpunt die in de nagelplooi drukt en daardoor pijnklachten geeft. Veel mensen zijn onnodig bang om een ingroeiende nagel te laten behandelen uit angst voor pijn tijdens de behandeling. Door jarenlange ervaring met ingroeiende nagels en gebruik van de juiste instrumenten en technieken is een behandeling bij PraktijkVoetzorg nagenoeg pijnloos en zeer effectief. Na behandeling krijgt u advies en eventuele instructies mee voor thuis om herhaling van ingroeien te voorkomen. Als directe behandeling niet het gewenste effect geeft dan is er een mogelijkheid een nagelbeugel te plaatsen.

PraktijkVoetzorg werkt met de methode BS spange, Combi ped en podofix. Het helpt misvormde nagels in een natuurlijke en gezonde groei. Het plaatsen van de beugel is nagenoeg pijnloos en blijft op de nagel zitten voor een periode van twee weken tot twee maanden.

Nagelbeugeltechniek wordt alleen toegepast door voetverzorgers die hierin zijn gespecialiseerd.

Ortheses

Een afwijkende teenstand kan leiden tot klachten. De gewrichten van de teen kunnen overbelast en pijnlijk raken. Meestal zorgt een afwijkende teenstand voor drukpunten waarop eelt en/of likdoorns ontstaan. Dit kan zijn tussen de tenen of op de tenen. Een likdoorn of een teveel aan eelt kan verwijderd worden, maar omdat de oorzaak (het drukpunt) niet verdwijnt komt het eelt of de likdoorn toch weer terug. Het doel van de orthese is om de oorzaak weg te nemen zodat de eeltvorming minder wordt of verdwijnt. Een orthese wordt op maat gemaakt van zacht siliconen materiaal.

Komen problemen voort uit een complexere aandoening, dan is het zaak om een podotherapeut te bezoeken.

Vilttechnieken

Met vilttechnieken kunnen pijnlijke drukpunten op en onder de voeten en/of tenen worden ontlast. Vilttherapie biedt een tijdelijke oplossing, biedt direct pijnverlichting en wordt vaak ingezet in afwachting van een definitieve therapie. Bijvoorbeeld als voorbereiding op een orthese of als overbrugging naar een steunzool.
Vilttherapie wordt ook vaak toegepast bij het drukvrij leggen van een wond.

Uiteraard wordt eerst het eelt of de likdoorn verwijderd voordat deze drukvrij wordt gelegd. Het drukvrij leggen gebeurt met verschillende materialen die zodanig worden aangelegd dat men weer prettig kan lopen.

Schimmelnagels

Schimmelnagels (in de volksmond kalknagels) zijn een veel voorkomend probleem. Als gevolg van een opgelopen besmetting zal de nagelplaat verkleuren. Een nagel waar een hoek is afgebroken of een gescheurde nagel, is vatbaar voor een schimmelinfectie. Gemeenschappelijk doucheruimtes zoals in sporthallen, zwembaden en sauna zijn bronnen waar u een besmetting kunt oplopen. Maar u kunt ook besmet raken in een hotelkamer of tijdens het passen van schoenen (indien u geen kousen draagt). In eerste instantie zal de schimmel alleen zichtbaar zijn aan het uiteinde van de nagel. Als de schimmel niet wordt behandeld dan zal de hele nagelplaat aangetast raken, waardoor de nagel kan verdikken en afbrokkelen. Door de aanwezigheid van de schimmelsporen onder uw nagel, worden de gezonde nagels besmet.

Een behandelplan voor schimmelnagels is per persoon verschillend en afhankelijk van de staat van de nagels. Behandeling kan bestaan uit orale medicatie via de huisarts of dermatoloog of indien mogelijk met lokale schimmelwerende middelen. Bij besmetting van alle teennagels is behandeling met lokaal schimmelwerende middelen vaak niet mogelijk. PraktijkVoetzorg kan u helpen de nagels vakkundig te verzorgen.

Behoefte aan een deskundig advies? Laat u informeren door PraktijkVoetzorg.

voet-doorsnede