Behandelingen

PraktijkVoetzorg richt zich met name op het behandelen van complexe voetproblemen, de zogenaamde “moeilijk voeten”.

Daaronder valt ook de voetzorg bij diabetes mellitus, reuma, kanker en andere aandoeningen waarbij (preventieve) voetzorg en controle van de voeten erg belangrijk zijn.

logo-wit

Voetzorg & Diabetes

Voetzorg bij diabetespatiënten vereist extra zorg. Zij hebben namelijk een grotere kans op het krijgen van complicaties aan de voeten. Regelmatige controle en behandeling, kan ernstige gevolgen voorkomen. De voeten zijn vaak extra kwetsbaar omdat:

• De bloedsomloop in benen en voeten kan verminderen;
• Het gevoel in de voeten kan verminderen of uitvallen;
• Wondjes niet snel of niet meer genezen;
• De voeten van stand kunnen veranderen.

Voor mensen met diabetes mellitus is het belangrijk de voeten regelmatig te laten verzorgen.

Want zeker bij diabetes geldt:
Voorkomen is beter dan genezen!

Voetzorg & Reuma

Reuma kent een grillig verloop met pijn en eventuele ontstekingen in de gewrichten. De voeten zijn daarbij vaak extra gevoelig door gewrichtsontstekingen, slijmbeursontstekingen, slijtage in de gewrichten en/of standsveranderingen. Dat geeft juist te veel of te weinig eeltvorming. Voor mensen met reuma is het dan ook van belang, dat de voeten deskundig behandeld worden.

Specifieke kennis voor een behandeling van de reumatische voet is noodzakelijk.

Voetzorg & Complexe / Risicovoet

Een risicovoet is een voet met een verhoogd risico op complicaties ten gevolge van ziekte of andere oorzaak. Bij de behandeling van een risicovoet staat uw gezondheid centraal. Het doel is complicaties te voorkomen of te vertragen en eventuele klachten te verminderen. De behandeling kan plaats vinden zonder verwijzing. Echter, een verwijzing is noodzakelijk bij diabetes en bij de volgende risico’s: Ulcus/ zweer; necrotisch weefsel; ingegroeide nagel; bloeduitstorting onder de nagelplaat en ontstekingsverschijnselen.

Indien nodig treden wij in overleg met uw huisarts en kan PraktijkVoetzorg u doorverwijzen naar een podotherapeut.

Voetzorg & Oncologie

Het doel van Oncologische Voetzorg is de voeten van kanker patiënten in een zo optimaal mogelijke conditie te brengen en te houden. Een behandeling met chemotherapie of doelgerichte therapie kan namelijk bijwerkingen geven aan nagels en huid van de voeten. PraktijkVoetzorg verleend voetzorg op een veilig en verantwoorde manier aan kanker patiënten.

Bent u kankerpatiënt, dan is het van belang dat u laat weten of u onder behandeling bent. Voetzorg wordt altijd in afstemming met het oncologisch behandelteam gegeven. Een kankerpatiënt mag namelijk niet zonder meer een voetzorgtraject ondergaan.

Voetzorg & Sport

Bijna 75% van alle sportblessures komen voor aan de benen en voeten. Een voet blessure komt met name voor bij wandelaars, hardlopers, voetballers en beoefenaars van sporten die veel springen. Belangrijke oorzaken voor het ontstaan van sportblessures aan de voet zijn slechte schoenen, een verkeerde stand van de voeten, voetafwijkingen als platvoeten, holle voeten, te veel inspanning of verkeerd neerkomen. Huid- en nagelproblemen komen vaker voor bij sporters. Bijvoorbeeld ingroeiende nagels, blauwe nagels, loslatende nagels, maar ook overmatige eeltvorming en blaren. PraktijkVoetzorg staat geregistreerd in het SCAS register.